Buđenje zavičajne gastronomije

Pozivamo vas na predavanje prof. dr. sc. Nives Rittig Beljak pod nazivom “Buđenje zavičajne gastronomije” koje će se održati u prostorijama naše Zajednice u srijedu 20. studenog 2019. godine od 19 sati.

Nives Rittig-Beljak, dr. sc., rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovno i gimnazijsko školovanje. Njezin znanstveni rad započeo je u Institutu za etnologiju i folkloristiku (Institut za narodnu umjetnost) u Zagrebu nakon dovršenog studija kroatistike i etnologije u Zagrebu i Beču (1973). Studij u Austriji i doktorat o Gradišćanskim Hrvatima pridonio je njezinoj ranoj orijentaciji prema studiju interkulturnih sredina u Europi.

Dvadesetak godina bavi se istraživanjem tradicijske prehrane, o čijoj je teoriji i praksi vodila kolegij na poslijediplomskom studiju etnologije/ kulturne antropologije u Zagrebu, a potakla je i stvaranje istraživačkog tima u Institutu za etnologiju i folkloristiku koji interdisciplinarno istražuje predmet prehrane. Autorica je knjige Švapski kulinarij (2003) u kojoj kroz pet znanstvenih studija govori o dodirima hrvatskih kulinarskih tradicija s europskim, osobito njemačkim i austrijskim.

Od 2007. do 2013. vodila je projekt „Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća“ u okviru kojeg su dvije doktorandice izradile svoje doktorate i stekle viša zvanja. Suautorica je zbornika Mediterranean Food: Concepts and Trends (2006), koji donosi radove s 15. skupa Međunarodnog povjerenstva za etnološko istraživanje prehrane održanog u Dubrovniku 2004. godine, te zbornika Turist kao gost – prilozi kulinarskom turizmu (2009). Osim toga suautorica je izložbe Svijet hrane u Hrvatskoj (2006/2007) održane u Etnografskom muzeju u Zagrebu te popratnog istoimenog, opširno koncipiranog kataloga (2006). Također je bila dio istraživačkog tima koji se bavio posljedicama rata u Hrvatskoj fokusirajući svoja istraživanja na prehranu u zonama konflikta. O ovoj nedovoljno istraživanoj temi izlaže na nekoliko međunarodnih konferencija, a posljednju studiju “The logic of War and Wartime Meals” objavljuje u nagrađenom zborniku Food in zones of conflict (Berghahn, New York i Oxford, 2014.)

Članica je stručnih etnoloških udruženja SIEF-a i ICAEF-a, te članica drugog mandata u Savjetu za nacionalne manjine RH. Od 2001. godine vodi projekt Nijemci i Austrijanci u Hrvatskoj u okviru kojega objavljuje i uređuje stručne publikacije. U trajnom je zvanju znanstvene savjetnice od 2008. godine. U mirovini je od 2013. godine, no i dalje se aktivno bavi istraživanjem kulture prehrane i radi na knjizi o zagrebačkim jelima (Agramerska kuharica)

(izvor biografskih podataka: Institut za etnologiju i folkloristiku).