Prizma: dr. Rittig objašnjava zakonske nelogičnosti vezane uz predstavnika nacionalne manjine

Svojim gostovanjem u HRT-ovoj emisiji PRIZMA u petak 12. travnja 2019. predsjednik Zajednice Nijemaca dr. Ivan Rittig podsjetio je javnost zašto je odbio mjesto predstavnika njemačke nacionalne manjine za Grad Zagreb.

Upozoravajući na određene zakonske nelogičnosti vezane uz račune predstavnika, dr. Rittig je objasnio kako bi, da je prihvatio taj položaj, naslijedio velike dugove od prethodnika. Istaknuo je da bi prema tom sada stanju, Grad Zagreb mogao još šest godina biti u toj situaciji. Naime, dok ne dođe do zastare presude: rok je 10 godina, a od odluke je prošlo već četiri. Naime, ne vjeruje da bi netko rado prihvatio položaj uz 400 000 kn duga – koji nije osobno napravio već „naslijedio“. Naglasio je kako je on predložio da radi bez ikakve naknade, a da se taj novac, koji bi inače išao predstavniku nacionalne manjine,  da za taj dug, no niti taj prijedlog nije prošao.

Na kraju razgovora, unio je nešto svjetlosti u cijelu priču naglasivši kako mnoge korisne djelatnosti on obavlja kao predsjednik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj – Zagreb te se taj nedostatak predstavnika njemačke nacionalne manjine ne osjeća.