Svečana umjetnička večer u čast književnika Ludwiga Bauera

Dr. Rittig uručuje Priznanje našem uvaženom gostu Ludwigu Baueru

Pozivnica

Plesni nastup – Divertimento

Plesna skupina Rude

U četvrtak 12. prosinca 2019. godine sastali smo se u prostorijama naše Zajednice Nijemaca u Zagrebu kako bismo pokazali svoju zahvalnost za javno djelovanje i stvaralaštvo te odali čast književniku Ludwigu Baueru. Posebno Priznanje Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj uručio je predsjednik naše Zajednice dr. Ivan Rittig. 

Tijekom večeri s g. Baurerom razgovarali su Goran Beus Richembergh, službeni predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji kao i Boris Beck, docent na Studiju novinarstva na FPZG, dugogodišnji publicist i književnik.

Uživali smo i u plesnim nastupima skupine Divertimento kao i plesnom ansamblu Rude te u njemačkom pjevačkom zboru Deutscher Sängerchor Zagreb.

Ludwig Bauer

Iz bogate biografije ovog našeg uvaženog književnika, prevoditelja, urednika, profesora, analitičara javnoga mnijenja i propagandista rođenog 1941. godine u Sisku, izdvojili bismo kako je upravo Bauer autor prvog romana koji je posvećen sudbini Nijemaca u Hrvatskoj – Kratka kronika porodice Weber, 1990. Bauer, po ocu njemačkog porijekla – u tom djelu izražava stav da to porijeklo uključuje i tzv. cijepljenost, aktivan otpor i rezistenciju na nacizam i militantni nacionalizam. Roman je 1991. godine dobio posljednju jugoslavensku književnu nagradu – nagradu Svjetlosti za roman godine.

I u svojim drugim djelima Bauer se često bavi životom njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Na tome smo mu kao Zajednica Nijemaca posebno zahvalni što smo, uostalom, pokazali i na svečanosti.

Saznajte više o Ludwigu Baueru (Fraktura).