Galerija fotografija

Točkice s Eckbertom u Varaždinu

 

Martinje u Heimu, 2022.

Proljeće u Heimu, 1. travnja 2022.

Pročitajte više o događaju

 

 

Lied und Gedicht – Popijevka i pjesma Muzej Mimara, 15. siječnja 2020.

Pročitajte više o događaju – najava, izvještaj. 

 

Unser Abend des Liedes – Naša večer popijevke

Unser Abend des Liedes – Naša večer popijevke održala se u četvrtak 6. prosinca 2018. godine u našim prostorijama Zajednice u Palmotićevoj 20/1. Donosimo fotografije s događanja i osvrt učenika 3. razred zagrebačke V. gimnazije, Josipa Škerlja koji nas je oduševio svojom analitičnošću i simpatičnošću.

Večer nacionalnih manjina Bjelovar 2018.

Plesna skupina Rude Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj sudjelovala je na 12. po redu “Večeri nacionalnih manjina” koja se održala 24. studenog 2018. godine u Bjelovaru. Slobodno možemo reći kako je to najveća hrvatska manifestacija koja objedinjuje tradicijski folklor manjinskih naroda. Veličanstvena večer prikazala je raskošni folklor manjinskih naroda koji djeluju na području Hrvatske, ali i gostiju iz inozemstva. Hvala našim plesačima što su nas tako krasno predstavili.

 

 

Predavanje: Njemački i austrijski kulinarijum u Hrvatskoj

Predavanje prof. dr. sc. Nives Rittig Beljak “Njemački i austrijski kulinarijum u Hrvatskoj” održano je pred punim auditorijem u prostorijama naše Zajednice Nijemaca, Palmotićeva 20 /I, u utorak 20. studenog 2018. godine. Nakon predavanja, ugodno druženje se nastavilo. U nastavku donosmo tekst i fotografije Slavice Šarović, objavljen na portalu nacionalnemanjine.hr

 

SIMBIOZA NJEMAČKE I HRVATSKE KUHINJE

O njemačkom i austrijskom kulinariju u Hrvatskoj predavanja je večeras, u Zajednici Nijemaca u Hrvatskoj u Zagrebu, održala etnologinja prof. dr. sc. Nives Rittig Beljak. Stavljajući sadržaj današnje prehrambene zbilje u povijesni i interkulturalni kontekst pitamo se, naglasila je Rittig Beljak, jesu li povijesni dodiri urodili bliskošću prehrambenog ukusa Srednje Europe.

Rittig Beljak je napisala knjigu “Švapski kulinarij – dodir tradicija u Hrvatskoj”, u kojoj ističe da je “švapska kuhinja podjednako dobra građanska kuhinja iz vremena Monarhije, kao i seoska kuhinja njemačke (švapske) manjine u Hrvatskoj. Uostalom njemački doseljenici počeli su i u svojim seoskim domovima rano rabiti tiskane kuharice. Do naših dana došla je ta seoska kuhinja u svojoj razvijenoj varijanti…” Tijekom predavanja Rittig Beljak povukla je paralelu između njemačke i hrvatske kuhinje te predstavila neke recepte među kojima su i neizostavne knedle kao sastavni dio njemačke, austrijske i hrvatske kuhinje.

Predavanju su nazočili pripadnici njemačke manjine u Zagrebu, predstavnik njemačke nacionalne manjine dr. Ivo Rittig te saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.

Rapska fjera 2018

Zajednica Nijemaca je kroz suradnju sa studijem povijesnog plesa DIVERTIMENTO i ove godine sudjelovala na Rapskoj fjeri. Nakon prigodnog programa i popratnog druženja 25. srpnja uslijedilo je veličanstveno svečano otvorenje 17. Rabske fjere na prepunom Trgu sv. Kristofora tijekom kojeg smo uživali i u uvijek divnoj izvedbi Divertimenta. Studio je predstavio samostalni plesni program Cinquecento Renaissance Consort – plesna suita “Fioretto” u autorskoj obradi voditeljice studija Vlaste Rittig. Fjera je ove godine trajala 25, 26. i 27. srpnja.

3. GASTRO manifestacija nacionalnih manjina

U subotu, 26. svibnja 2018. održana je u Siraču 3. GASTRO manifestacija nacionalnih manjina na kojoj su prisustvovali predstavnici domaćih manjinskih udruga pa tako i naš predsjednik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj – Zagreb dr. Ivan Rittig (na fotografiji). Njemačka, austrijska i češka manjina zasladile su ovo događanje svojim slatkim zalogajima, a bilo je tu i mađarskog i romskog gulaša pa i talijanskih puževa s palentom te uistinu raznih delicija.

Svečano otvaranje izložbe

Svečano otvaranje dokumentarne izložbe “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća / Deutsche in Zagreb und Umgebung durch die Jahrhunderte” održalo se u  utorak, 17. travnja 2018. godine u 19 sati u Heimu Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj. Autor i organizator izložbe je Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

Saznajte više o izložbi