Kulturtreffen

Kulturtreffen Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj ZagrebKulturtreffen je kulturna manifestacija u organizaciji Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj – Zagreb nastala 2008. godine kad smo imali i prve nastupe na otoku Rabu. Svake godine od tada uspješno nastupamo s našim programima na otoku Rabu i njihovim Rapskim svečanostima. Od 2013. godine manifestacija se odvija i u Zagrebu.

Kad smo po prvi puta organizirali ovu našu manifestaciju, bilo je to u sklopu susreta kulture u okviru Europske godine interkulturnog dijaloga. Cilj je bio druženje Nijemaca i Austrijanaca s njemačkim manjinom u Hrvatskoj.  U svom prvom nastupu, naši susreti su sučelili alpsku i mediteransku kulturnu tradiciju te potvrdili kako je izbor Raba odlična destinacija.

Godine 2013. Hrvatska postaje članica Europske Unije te povodom tog događaja, proširujemo, tada već 6. po redu, svečanost i na grad Zagreb pod nazivom Kulturtreffen auf der Insel Rab und Zagreb. Ljeti smo aktivniji na Rabu, da bismo rujan i listopad obilježili događanjima u Zagrebu.

Kad smo pokrenuli ovu manifestaciju, istaknuli smo moto:  POŠTUJMO PROŠLOST – ULAŽIMO U BUDUĆNOST. Svake godine, u Rabu ili Zagrebu, nalazimo prijatelje iz Njemačke i Austrije koje naši nastupi zanimaju, a mnogi su potomci nekadašnjih stanovnika Hrvatske.

Želja nam je među našim gostima ugledati posjetitelje koji o “staroj domovini” znaju iz šturih priča svojih predaka, želimo umrežiti uspomene i sjećanja tih ljudi koji govore raznim jezicima i dolaze s raznih strana svijeta – s jedne strane, s druge strane, želimo da naši članovi imaju prigodu upoznati se, razgovarati, družiti sa svojim gostima. Tijekom Kulturtreffena, uživamo u plesu, pjesmi, ali i predstavljanju knjiga koje kao Zajednica izdajemo te organiziramo zanimljiva predavanja. Pratite nas i na Facebooku na kojem ćemo svakako napomenuti kada nešto organiziramo.

Kulturtreffen – vremeplov

Otvorite pdf i doznajte teme i programe naših susreta:

 

 

Dr. Ivan Rittig

Dr. Ivan Rittig, predsjednik ZNH

Ivan Rittig

Ivan Rittig, sadašnji predsjednik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj – Zagreb, rođen je u Zagrebu u kojem je završio stomatološki fakultet. Dio radnog vijeka dr. Rittig provodi radeći kao stomatolog u Švicarskoj i Njemačkoj. Po povratku u Hrvatsku 1991. godine postaje jedan od osnivača Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj – Zagreb. U razdoblju od 1992. do 1996. godine nosio je dužnost predsjednika Zajednice te se ponovno aktivira 2004. godine. Svestrano obrazovan i dobar organizator, Ivan Rittig uspješno vodi Zajednicu i njen bogati program sve do danas kao i sam Kulturtreffen.