Izdavaštvo

Izdavaštvo Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj Zagreb

Tena Mimica, Städtische Märkte in Kroatien (Gradske tržnice u Hrvatskoj )

Tena Mimica školovala se u Beču, nakon što se tamo odselila njena obitelj u vrijeme njene rane mladosti. Upisala je studij etnologije i socijalne antropologije na Bečkom sveučilištu i pri kraju studija odabrala temu magisterija: Städtische Märkte in Kroatien (Gradske tržnice u Hrvatskoj )

Posebnu pažnju autorica je posvetila je današnjem stanju tržnica, odnosno sociokulturnoj ulozi tržnice u suvremenom društvu. Odabrala je splitsku tržnicu, omišku i zagrebački Dolac, mjesta koja prati od djetinjstva. Uz njih je vezana sentimentalnim sjećanjima, no ona su samo poticaj. Autorica se čvrsto drži činjenica i zalazi u prošlost samo onoliko koliko je potrebno da površni posjetitelj tržnice razumije dinamiku trgovanja, upije ritam svakodnevice.

Sve se više razvija turizam specijalnih interesa.Tržnice su mjesta koja služe domaćoj kulinarici, ali su istovremeno na usluzi ljubopitljivim turistima koji u svom brzom pohodu nastoje saznati što više, tako npr. što je to „domaće“ i jeli to roba malih lokalnih seljaka, kako prepoznati svježu robu ili kakav se to kruh prodaje na tržnici. Tena Mimica je odličan vodič, dvojezična je, razumije lokalni govor pa su prodavači otvoreni , nude joj robu i na pultu i ispod pulta a građu znade približiti stranom, njemačkom čitaocu. Rad analizira i vrednuje hrvatske tržnice – placeve s obzirom na njihovu tradicionalnu raznolikost u kontinentalnim i priobalnim gradovima.Knjiga je vrijedan prilog proučavanju funkcioniranja grada u vrijeme kulturno – političkih mijena.

Knjigu je uredila i uvod napisala etnologija Nives Rittig-Beljak, zadržavši obilje etnoloških i antropoloških bibliografskih podataka.

Cijena: 70 kn

Preuzmite pdf knjige

Javite nam se za kupnju knjiga koje smo izdali. Izdavačka sekcija, voditelj Bruno Beljak

Ostalo:

 • Vladimir Geiger; Das Schicksal der Jugoslawiendeutschen in der kroatischen und serbischen Literatur, preuzmite pdf
 • Katalog: Kulturtreffen auf der Insel Rab 2011.
 • Bertolt Brecht : Izbjeglički razgovori
 • 2001. Prvi i drugi međunarodni seminar Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj. Ur. N.Rittig- Beljak
  ISBN 9696406-6 (Varaždin)
 • 2002. Nives Rittig-Beljak. Švapski kulinarij – Dodir tradicija u Hrvatskoj
  ISBN 953-6964-08-2
 • 2005. Heimatmuseum (zavičajni muzej) osnovati ili spaliti, ur. Nives Rittig- Beljak
  ISBN 953-9941-2-8
 • 2009. Povijesne zaobilaznice: Nijemci i Austrijanci u Hrvatskoj. Drugo prošireno izdanje (prvo je izašlo na CD-u), ur. Nives Rittig- Beljak i Ljiljana Marks
  ISBN 978-953-99941-3-4