Izložba: Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća

Pozivamo vas na svečano otvaranje dokumentarne izložbe “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća / Deutsche in Zagreb und Umgebung durch die Jahrhunderte” Gorana Beusa Richembergha. Otvaranje će se održati u utorak, 17. travnja 2018. godine u 19 sati u Heimu Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj, Palmotićeva 20/1 u Zagrebu.

Autor tekstova, odabira fotografija i ilustracija i organizator izložbe je Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

Koncepcija izložbe i zahvale

Izložba se sastoji od 25 informativno-slikovnih panoa (80×125 cm) na kojima su tekstualno obrađene određene tematske cjeline*.

Tekstovi su dvojezični (na hrvatskom i njemačkom jeziku) i prati ih oko 120 fotografija, faksimila i ilustracija od kojih je 20-ak fotografija posebno za ovu izložbu osigurao Muzej Grada Zagreba iz svoje fototeke.

Suorganizator izložbe je Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka. Pokrovitelji izložbe su Zagrebačka županija, Grad Zagreb, Veleposlanstvo SR Njemačke u Zagrebu te gradovi Samobor i Velika Gorica.

Domaćin prve izložbe je naša Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj iz Zagreba (Palmotićeva 20/I) gdje izložba ostaje otvorena od 17. travnja do konca lipnja 2018. godine. Zagrebačko izdanje izložbe svečano će otvoriti Thomas Eberhardt Schultze, veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj.

Nakon Zagreba, tijekom 2018. i 2019. godine izložba će biti prikazana i u Siraču, Samoboru, Velikoj Gorici, Osijeku i Vukovaru. Postoje inicijative da se izložba prikaže i u nekim drugim hrvatskim gradovima te u Njemačkoj (Berlin i Sindelfingen). Izložba je prvi dio istoimenog projekta. Drugi dio će biti autorska knjiga/monografija Gorana Beusa Richembergha (s bitno proširenim tekstualnim sadržajem i većim brojem ilustracija) koja će biti dovršena tijekom 2019. a tiskana u 2020. godini.

 

*Tematske cjeline

Njemačka nacionalna manjina u Hrvatskoj (uvod)
Naseljavanje Nijemaca u Hrvatsku kroz povijest
Prve važnije zajednice njemačkih doseljenika u središnjoj Hrvatskoj
Nijemci u Samoboru
Saski rudari u Rudama kod Samobora
Nijemci na Gradecu (Griču)
Pioniri zagrebačkog zdravstva i ljekarništva
Grofovi Celjski
Markgrof Juraj Brandenburški u Hrvatskoj
Velikaška obitelj Kulmer
Velikaška obitelj Thurn und Taxis u Hrvatskoj
Nijemci u Hrvatskom narodnom preporodu
Zagrebački gradonačelnici
Rektori Sveučilišta u Zagrebu
Zagrebački kavanari i slastičari
Zagrebački ljevači crkvenih zvona
Zagrebački biskupi
Umjetnici i graditelji
Umjetnička obitelj Freudenreich
Umjetnička obitelj Neugebauer
Njemačko novinstvo u Zagrebu
Nijemci u Zagrebu do Drugog svjetskog rata
Doba nacističke okupacije
Njemačka nacionalna manjina nakon Drugog svjetskog rata
Romani zagrebačkih književnika i izdavača o Nijemcima i njihovoj povijesnoj sudbini
Njemačka nacionalna manjina u Zagrebu i okolici danas

Izvajamo iz brošure: Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća

Nemačka nacionalna manjina spada u malobrojnije nacionalne zajednice u Hrvatskoj, ali bilježi dugu i bogatu povijest. Najbrojnija je bila u razdoblju između dva svjetska rata kad je brojala oko 170 tisuća pripadnika. Danas je tek oko 3 tisuće deklariranih pripadnika njemačke manjine u Hrvatskoj. No računa se da je još najmanje 50 tisuća stanovnika Hrvatske koji nose njemačka prezimena i čiji su se bliski preci smatrali Nijemcima. Vjerojatno je još više onih onih čiji su dalji preci bili Nijemci, ali su se odavno asimilirali u hrvatski nacionalni korpus. Germanski, odnosno njemački i austrijski utjecaji na formiranje hrvatskog kulturnog kruga, društvenog života, institucija ali i same hrvatske moderne političke nacije brojni su, snažni i trajni.

Oni se ne očituju samo u povijesnim ličnostima i događajima koji su određivali budućnost niti u bogatoj materijalnoj baštini nego i u običajima i tradicijama hrvatskoga naroda. Povijest hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti, graditeljstva, urbanizma, školstva, građanskih i političkih institucija, sporta, gospodarstva, vjerskih zajednica i mnogočega drugog bila bi sigurno drugačija i vjerojatno siromašnija bez utjecaja i ostvarenja Nijemaca koji su u Hrvatskoj živjeli i stvarali kroz gotovo tisuću godina. Iako je njemačka nacionalna manjina dominantno živjela u ravničarskim krajevima Slavonije i Srijema, dobar dio njih bio je vezan za gradove i područja središnje Hrvatske, osobito za Zagreb i Zagrebačku županiju, gdje su Nijemci prisutni još od kasnog srednjeg vijeka. Prema popisu pučanstva iz 2011. godine danas na području Zagreba i njegove okolice živi tek oko 470 deklariranih Nijemaca.